Routegebonden recreatie Groningen

 In 2014 is, met dank aan de provincie Groningen en de Groninger gemeenten, het Routebureau Groningen opgericht. Routebureau Groningen is sindsdien actief bezig om de routegebonden recreatie uit te breiden en te verbeteren. Het Routebureau Groningen vormt inmiddels een centraal platform voor routegebonden recreatie in de provincie. 

Wandelnetwerk Groningen

Een van de grote ambities van het Routebureau Groningen is het realiseren van een provincie dekkend wandelknooppuntennetwerk, aansluitend op het bestaande netwerk van Waddenwandelen.  Dit is een wandelknooppuntennetwerk dat de kustgemeenten bestrijkt. We zijn in 2016 gestart om het netwerk verder uit te rollen over de rest van de provincie. Hier vind je vanaf nu de kaart van het splinternieuwe bewegwijzerde wandelknooppuntennetwerk van gemeente Groningen, Oldambt en Veendam en Noord-Groningen en het Westerkwartier.  Het ontwerp van Pekela, Stadskanaal en Westerwolde is in uitvoering en het netwerk van oud-gemeente Haren wordt op dit moment ontworpen door het Routebureau Groningen. 

Fietsen

De provincie Groningen heeft sinds 2012 een fietsknooppuntennetwerk. Het Routebureau Groningen is bezig dit netwerk te optimaliseren. We begeleiden bijvoorbeeld routewijzigingen en spelen in op nieuwe kansen, zoals het nieuwe veerpontje over het Reitdiep.

Nog belangrijker is de actieve sturing die het Routebureau Groningen geeft aan grootschalige projecten die invloed hebben op het fietsknooppuntensysteem. Een mooi voorbeeld is Kiek over Diek. Voor dit project is een nieuw fietspad van maar liefst 90 kilometer aangelegd van de Dollard tot het Lauwersmeer. Je kunt bij elf verschillende toeristische overstappunten (TOP’s) opstappen. Langs de route vind je informatieborden, attractiepunten en overnachtingsplaatsen.

Het fietsknooppuntennetwerk is zowel zichtbaar in het veld als online via fietsen.groningen.nl. Fietsers kunnen op de website zelf een route uitzetten via het knooppuntensysteem of gebruik maken van de beschikbare routes. 

Varen

Het Routebureau Groningen zet zich ook in voor het routeaanbod voor het varen. Dit heeft geleid tot een gratis vaarkaart en -brochure die beschikbaar zijn via varen.groningen.nl. Hierop vind je de havens en een aantal vaarroutes. Meerdere vaarondernemers hebben daarnaast routes aangeleverd, die ook beschikbaar zijn via onze website voor varen. Onze ambitie voor de toekomst is een volledige kaart, met o.a. vaardieptes en brug- en sluisbedieningstijden. 

Pronkjewailpad

Op deze pagina vindt u meer informatie over het Pronkjewailpad.

Thematische routes

Om meer inhoud te geven aan de knooppuntennetwerken is door Provincie Groningen in 2018 een subsidieregeling opengesteld voor de ontwikkeling van thematische routes door ondernemers.  Routebureau Groningen en Marketing Groningen willen deze routes voor een breed publiek toegankelijk maken en ervoor zorgen dat alle initiatieven op 1 plek te vinden zijn. Daarom stellen we alle routes op onze website beschikbaar. In totaal zijn 9 initiatieven en daarmee maar liefst 58 wandel- fiets en vaarroutes goedgekeurd. De eerste routes zijn inmiddels te wandelen en te fietsen:

Parels in het Westerkwartier - 5 fietsroutes, 5 wandelroutes en vier kinderroutes in het oudste cultuurlandschap van Europa!

Themaroutes Waddenland - de eerste interactieve wandelroute '26 eeuwen bewoningsgeschiedenis' is vanaf nu beschikbaar in de appstore!

Deel deze pagina