Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad is geen ‘gewone’ wandelroute. Onderweg kom je langs locaties waar je een mooi verhaal, toegang tot een pareltje of een typisch Groningse lekkernij ontvangt. Als je de hele route hebt gelopen, en alle stempels zijn gezet, ontvang je een beloning en een ‘Grunnegse’ maaltijd. 

In het weekend van 4 april 2019 is het tweede gedeelte, de zuidroute, van het Pronkjewailpad geopend. Dit jaar heeft een bijzonder thema: 50 Groninger kerken als stempelpost. Een prachtig thema gekoppeld aan het 50 jarig bestaan van de St. Oude Groninger Kerken. Alle wandelaars die ook daadwerkelijk alle thema (kerk)stempels binnenhalen wacht een mooie beloning!

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer kom je langs of ga je zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement – het pad viert namelijk Gastvrij Groningen! Langs de routes werken vele lokale ondernemers en organisaties mee met het Pronkjewailpad door hun deuren voor je open te zetten. Zij bieden je een bijzondere ‘pronkjewail’ aan: een gebaar van gastvrijheid. Voor elk pronkjuweeltje die je bezoekt, proeft of ervaart, verdien je een stempel op deze kaart. Soms moest je daar je best voor doen, zoals: "De stempel ligt boven op de zolder, aan het eind van het doolhof, aan de andere kant van het water, achterin de pronkkamer". Wat natuurlijk wel leidt tot leuke kennismakingen met de gastheer en zijn locatie! Op deze manier ontdek je met het Pronkjewailpad al het moois dat Groningen te bieden heeft en bent op het einde van jouw wandeltocht misschien zelf een echte Grunneger geworden.  

Pronkjewailpad bestaat uit een noordroute van ongeveer 250 kilometer en een zuidroute van ongeveer 350 kilometer. Je kunt je inschrijven voor één of beide routes via www.pronkjewailpad.nl. Je kunt de route in een eigen tempo lopen en opknippen in kortere etappes. Voor de echte bikkels die de route in een seizoen uitlopen (tussen 4 april en 31 oktober) is er een verrassing tijdens het slotevenement.

Er is nog ruimte voor dorpen en ondernemers om aan te sluiten bij het Pronkjewailpad!

De voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • tussen 4 april en 1 november open zijn op donderdag, vrijdag, zaterdag en (eventueel) zondag van 10.00 tot 17.00 uur
  • de wandelaar een voorproefje kunnen bieden in de vorm van een gastvrij of cultureel aanbod, waarmee de wandelaar een bijzondere locatie of plek in het dorp kan ontdekken.

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Peter Velthuis of Sanne Meijer, via 050 - 850 90 23 of pronkjewailpad@gmail.com.

Pronkjewailpad noord- en zuidroute Pronkjewailpad noord- en zuidroute

                                                                                                                     Klik hier voor de kaart van het Pronkjewailpad.

Deel deze pagina