Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad wordt geen ‘gewone’ wandelroute. Onderweg kom je langs locaties waar je een mooi verhaal, toegang tot een pareltje of een typisch Groningse lekkernij ontvangt. Als je de hele route hebt gelopen, en alle stempels zijn gezet, ontvang je een beloning en een ‘Grunnegse’ maaltijd. 

In het weekend van 8 april 2018 wordt het eerste gedeelte van het Pronkjewailpad geopend tijdens een groots startevenement. Het Pronkjewailpad wordt een langeafstandswandeling die de belangrijkste pronkjuwelen van Groningen met elkaar verbindt. In het Grunnens laid (het Groningse volkslied) staat niet voor niets ‘Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, stad en ommeland!’.  

Het Pronkjewailpad bestaat straks uit een noord- en zuidroute van elk ongeveer 250 kilometer. Je kunt de route in een eigen tempo lopen en opknippen in kortere etappes. Voor de echte bikkels die de route in een seizoen uitlopen (tussen 12 april en 1 november) is er een verrassing tijdens het slotevenement.

Peter Velthuis, bekend van de Tocht om de Noord, is druk bezig met de ontwikkeling van het pad. Hij vertelt: “Bij het Pronkjewailpad gaat het om trots en passie voor Groningen. We laten de wandelaar kennis maken met de gastvrijheid van onze dorpen en inwoners. Elke vijf kilometer vind je mooie locaties of toeristische ondernemers, die de wandelaar een voorproefje van zijn gastvrijheid (Pronkjewail) aanbiedt. Op die plek krijgt de wandelaar iets 'cultureels' mee, soms een mooi verhaal of gratis toegang tot een van de pareltjes in onze provincie, soms een typisch Gronings lekkernij, soms een bijzondere Groningse attractie. Overal doet hij mooie ervaringen op. Elke 10 kilometer moet hij een stempel ophalen tot dat hij de hele route heeft gehad. Bij de finish ontvangt de wandelaar een mooie beloning en net als bij de Tocht om de Noord, een typisch Groningse maaltijd. De wandelaar heeft Groningen dan vanbinnen en vanbuiten gezien en alle Groningse pareltjes en kroonjuwelen kunnen bewonderen, alles op één route”.

Er is nog ruimte voor dorpen en ondernemers om aan te sluiten bij het Pronkjewailpad!

De voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • tussen 12 april en 1 november open zijn op donderdag, vrijdag, zaterdag en (eventueel) zondag van 10.00 tot 17.00 uur
  • de wandelaar een voorproefje kunnen bieden in de vorm van een gastvrij of cultureel aanbod, waarmee de wandelaar een bijzondere locatie of plek in het dorp kan ontdekken.

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Peter Velthuis of Sanne Meijer, via 050 - 850 90 23 of pronkjewailpad@todn.nl

Deel deze pagina